Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco
Pascha wielkanocna z bakaliami
Forma potrawy: Ciasta
1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)
Forma potrawy: Desery
450 g miąższu dyni
700 ml mleka
140 g cukru
20 ml likieru (Amarena) lub syropu klonowego
1/2 laski wanilii
2 jaja
Do podania:
sos waniliowy
Forma potrawy: Przetwory
1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1 kg rabarbaru
25 dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20 dag (niepełna szklanka) cukru do piany
Forma potrawy: Ciasta
35 dag (2 niepełne szklanki) mąki
20 dag sera białego
8 dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy
Nadzienie:
25 dag orzechów łuskanych
12 dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
Forma potrawy: Przetwory
4-5 słoików czarnych oliwek
ok. 1 l oliwy extra vergine
3-4 ostre papryczki
główka obranego czosnku
5-6 liści laurowych
świeży tymianek
świeży rozmaryn