Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy
Forma potrawy: Zapiekane
4 młode cukinie
1 puszka kukurydzy
150 g chudej szynki
2–3 mięsiste pomidory
3–4 posiekane listki melisy
1 łyżeczka posiekanych listków ogórecznika
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżki margaryny
pieprz, sól
Do podania:
bułki
Forma potrawy: Zapiekane
1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1 kg świeżego sera owczego
500 g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz
Do podania:
chleb
Forma potrawy: Zupy
150 g suchej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz
Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sosy
20 czarnych oliwek bez pestek
60 ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100 ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
25 dag żółtego sera
1 por
3 łyżki majonezu
3-4 łyżki śmietany
sól
cukier
musztarda do smaku
Forma potrawy: Sałatki
Miska swieżego szpinaku, tyle, co sałatki na dwie osoby
1 gotowane na twardo jajko
2 plasterki boczku
jedna mała cebula
Sos:
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka wody łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
1 ząbek czosnku
opcjonalnie kilka pieczarek