MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Sałatka z cielęciny, marynowanych śliwek i gruszek

Forma potrawy: Sałatki

300 g pieczonej cielęciny
15 marynowanych śliwek
2 duże kartofle
2 gruszki z octu
1 zielona sałata

Zielony sos majonezowy:
150 g majonezu
1 łyżka soku cytrynowego
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
sól, pieprz, ząbek czosnku

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Brokuły w cieście z sosem jogurtowym

Forma potrawy: Dania główne

50 dag brokułów
50 dag pieczarek
50 dag marchwi
12 czubatych łyżek mąki (28 dag)
2 pojemniki (ok. 40 dag) chudego jogurtu naturalnego
1 żółtko
3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
po 1/ 2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
sól
biały pieprz
4 szklanki oleju do smażenia
natka pietruszki do dekoracji

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Zupa kalafiorowa po belwedersku

Forma potrawy: Zupy

1 l wywaru z warzyw
1/2 l mleka
60 dag kalafiorów
20 dag pieczarek
2 żółtka
2 dag mąki
zielenina
sól, pieprz
sok z cytryny

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50 g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200 ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100 ml śmietany kremówki
60 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Karp z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1 kg karpia
5 dag cebuli
pietruszka
30 dag borowików lub pieczarek
5 dag masła lub margaryny
szklanka śmietany
łyżka mąki
sól, pieprz

Do podania:
makaron
surówka z białej kapusty

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Zrazy z kury po polsku

Forma potrawy: Dania główne

2 piersi z kurczaka
5 dag tłuszczu
3 dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3 dag szynki
2 dag groszku konserwowego
15 dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Pasztet z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

180 g suszonych prawdziwków
5 czerstwych bułeczek
5 średnich cebul
180 g masła
3 łyżki mąki
12 jaj
375 ml gęstej śmietany
3 łyżki siekanego koperku
3 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz
masło do smarowania formy

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Mus z grzybów

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

30 g suszonych borowików
300 g pieczarek
100 ml śmietanki kremowej
300 ml wywaru mięsnego
15 g żelatyny
80 ml madery (rodzaj wina)
1 duża cebula
1 łyżka masła
3 łyżki tartej bułki
sól, pieprz

Do przybrania:
100 g kurek lub smardzów

potrawa z przypraw » zobacz przepis