Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki
pół kostki masła
jajko
żółtko
1,5 łyżki cukru pudru
szczypta soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
10 dag masła
5 dag cukru
Polewa:
2 łyżki cukru
jajo
100ml 12% śmietanki
aromat waniliowy
Forma potrawy: Zupy
250 g piersi kurczaka
100 g makaronu sojowego
6 szklanek wody
1/2 kg kości lub 1 biała rzodkiew
mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki mielonego
5 małych korzeni pietruszki
1 cebula
1/2 łyżeczki soli
3 małe boczniaki (grzyby)
1 słoiczek miniaturowych kolb kukurydzy
3-4 pędy bambusa
2 cebulki dymki z częścią zieloną
10 dużych orzechow laskowych
do przybrania natka pietruszki
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
1 opakowanie dużych krewetek, mrożonych (250 g)
1 posiekana cebula
1 posiekana zielona papryka
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki
1 papryczka chilli, drobno posiekana
1 puszka pomidorów pelati pokrojonych w kosteczkę
2 łyżki przecieru pomidorowego+ 2 łyżki wody mineralnej
tymianek, zielona natka pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
2 szklanki ryżu - może być jaśminowy
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki konserwowej lub gotowanej kukurydzy
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzki oleju
sos sojowy
olej sezamowy
sos czosnkowy z miodem
gałka muszkatołowa
sól
2 jajka
2 ogórki konserwowe
mały słoik grzybów marynowanych (np. pieczarek)
nać szczypiorku
1-2 łyżeczki tartego chrzanu
1 część śmietany
2 części majonezu
sól
pieprz
Forma potrawy: Zupy
2 duże jabłka
50 g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje
12 paluszków rybnych
olej do smażenia
1 cebula, posiekana
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
425g pokrojonych pomidorów najlepiej z puszki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
50g zielonych oliwek
Do przybrania:
1 skręcony plasterek cytryny
Forma potrawy: Napoje
50 dag truskawek lub poziomek
około pół litra wody mineralnej
8 dag cukru