MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, napoje zostały zaznaczony na zielono

Ogórki królewskie z miodem

Forma potrawy: Przetwory

ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca

Przetwory z napojów » zobacz przepis

Pamikan bakaliowy (bezmięsny)

Forma potrawy: Przetwory

2 szklanki rodzynek
2 szklanki daktyli
2 szklanki dowolnych orzechów
miód
cukier puder (niekoniecznie)
 

Przetwory z napojów » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

Przetwory z napojów » zobacz przepis

Marynowane czereśnie

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

250 ml wina białego wytrawnego
cynamon
czereśnie z ogonkami (jasne)
3-4 łyżki miodu
400g cukru
5 szt. goździków
5 szt. ziela angielskiego
1 łyżeczka soli
125 ml octu winnego 6%

Przetwory z napojów » zobacz przepis

Przystawka z moreli marynowanych

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu

Przetwory z napojów » zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

Przetwory z napojów » zobacz przepis