30dag twardego tofu
20dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
Przygotować marynatę: do miski włożyć wszystkie składniki marynaty, dobrze wymieszać.
Tofu pokroić w kostkę, zalać marynatą, odstawić na godzinę.
Papryki i cebulki opłukać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kawałki dlugosci 2 cm. Kiełki opłukać, osączyć na sicie. Cebulki pokroić.
Odcedzić Tofu. Zachować 2 łyżki marynaty. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć tofu, smażyć przez 2-3 minuty. Odsunąć tofu na brzeg patelni, włożyć papryki i cebulki. Ciągle mieszając smażyć na dużym ogniu przez 3 minuty. Wlać 2 łyżki poprzednio zachowanej marynaty, zmniejszyć ogień, dodać kiełki, smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Podawać niezwłocznie posypane orzeszkami lub prażonymi nasionami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl