25dag baraniny z łopatki lub karkówki
25dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35dag ryżu
2 łyżki masła
800ml rosołu
250ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
Mięso opłukać, oczyścić z nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę. Rozgrzać w naczyniu jedną łyżkę masła, dodać mięso, szynkę, sól, pieprz, podlać 125 ml rosołu. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
Cebulę obrać, utrzeć na tarce. Rozgrzać pozostałe masło, dodać cebulę, wlać wino, dusić bez przykrycia do całkowitego odparowania wina - zajmie to około 30 minut.
Ryż sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą, osączyć. Wymieszać z cebulą i 2 łyżkami parmezanu, zalać pozostałym rosołem, osolić, gotować na bardzo małym ogniu przez 20 minut.
Baraninę przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć ryżem, polać sosem w którym dusiło się mieso, posypać pozostałym parmezanem.
Zapiekać w piekarniku ogrzanym do temp. 200 st. C przez 10 minut.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl