Podgrzybki w pomidorach

Składniki potrawy

obgotowane podgrzybki (proporcja na durszlak grzybów)
1,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
4 duże cebule
1 słoiczek koncentratu pomidorowego
ziele angielskie, liść laurowy, sól

Przyrządzanie

Kapelusze powyżej średnich należy przekroić na połowę, nastepnie obgotować w osolonej wodzie przez około 20 minut i odcedzić.

Cebulę pokroić w półkrążki i zeszklić z olejem, wodą i cukrem.

Dodać odsączone grzyby i ocet. Po chwili słoiczek koncentratu.

Krótką chwilę poddusić. Do słoiczków (można np. po dżemie) wrzucić po kilka ziaren ziela i liść laurowy, nakładać gorące grzyby, zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Na drugi dzień pasteryzować ok. 20 minut, wyjąć i odwrócić do góry dnem.

Tak zachowane grzyby można jeść na ciepło po podgrzaniu lub na zimno do kanapek albo jako przekąska.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl