4 duże banany
400ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100ml rumu
50g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
Banany obrać i przeciąć wzdłuż na 2 części. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki, posiekać i wymieszać z jedną łyżką cukru. Na patelni rozpuścić masło. Włożyć banany i smażyć 2 minuty na małym ogniu. Podczas smażenia delikatnie odwracać. Nie przerywając smażenia posypać banany cukrem pudrem. Poczekać do czasu aż cukier się rozpuści. Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Zalać banany na patelni. Gdy sok zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu) wlać likier i gotowac przez 2 minuty. Banany posypać posiekanymi migdałami, wlać rum, zapalić, zdjąć z ognia i podawać płonące razem z lodami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl