Płonące banany

Składniki potrawy

4 duże banany
400ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100ml rumu
50g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych

Przyrządzanie

  Banany obrać i przeciąć wzdłuż na 2 części. Migdały sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórki, posiekać i wymieszać z jedną łyżką cukru.   Na patelni rozpuścić masło. Włożyć banany i smażyć 2 minuty na małym ogniu. Podczas smażenia delikatnie odwracać.   Nie przerywając smażenia posypać banany cukrem pudrem. Poczekać do czasu aż cukier się rozpuści.   Następnie wycisnąć sok z połowy cytryny i wymieszać z sokiem pomarańczowym. Zalać banany na patelni.   Gdy sok zgęstnieje (powinien mieć konsystencję syropu) wlać likier i gotowac przez 2 minuty.   Banany posypać posiekanymi migdałami, wlać rum, zapalić, zdjąć z ognia i podawać płonące razem z lodami.  

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl