Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Składniki potrawy

50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa

Przyrządzanie

Drożdże należy rozpuścić w letnim mleku, po czym odstawić.
Jaja (całe: białko i żółtko) utrzeć z cukrem, dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, wlać drożdże, wymieszać i postawić w ciepłym miejscu.
Po upływie 8 godzin masę wymieszać z mąką i bakaliami, część bakalii pozostawić do późniejszej dekoracji.
Ciasto umieścić do wysokości około 2 cm na blasze wysmarowanej tłuszczem.
Piec przez 30-40 minut w umiarkowanie gorącym piekarniku.
Jeszcze gorący placek delikatnie ponakłuwać, polać polewą kakaową i ozdobić bakaliami.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl