Gulasz po bieszczadzku

Składniki potrawy

75dag baraniny lub wieprzowiny z kością
25dag cebuli
15dag śliwek suszonych
1/4 l wina białego wytrawnego
1/2 cytryny
3dag oleju
4dag masła
3dag mąki
1/2 l wody
sól, pieprz
papryka w proszku
gałka muszkatołowa

Przyrządzanie

Najpierw z mięsa usunąć kości, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem, papryką i mąką, a następnie obsmażyć z cebulą pokrojoną w kostkę w mieszance oleju i masła.

Śliwki należy wydrylować i namoczyć w połowie wina. Obsmażone mięso przełożyć do rondla, podlać je wodą, dodać pozostałe wino, sok z cytryny, startą skórkę z cytryny, 3 śliwki i dusić do miękkości.

Gdy mięso będzie miękkie, dodać śliwki wraz z winem i zagotować.

Posypać gałką muszkatołową.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl