Fasolka konserwowa

Składniki potrawy

1kg fasolki szparagowej
 
zalewa:
2 szklanki wody
1dag soli
0,5dag kwasku cytrynowego
0,5dag cukru

Przyrządzanie

Strąki fasolki (całe lub pokrojone) włożyć do lekko osolonej wrzącej wody i gotować przez 3 min.
 
Wyjąć, odcedzić, jeszcze gorące umieścić w słoikach.
 
Składniki na zalewę zagotować i zalać nią fasolkę. Słoiki zamknąć, wstawić do wody o temp. zbliżonej do temp. słoików.
 
Pasteryzować w temp. 95 st. C przez 80-100 min.
 
Po 48 godzinach konieczne jest powtórzenie pasteryzacji, znowu w temp. 95 st. C ale przez 30-35 min.
 
Opisane czasy pasteryzacji dotyczą słoików po pojemności 0,8 - 1 litr.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl