1,20kg dyni
1 kostka bulionu z drobiu
sól
30g sera szwajcarskiego lub trapistów
Sos beszamelowy:
40g masła lub margaryny
40g mąki
1/3–1/2 litra mleka
sól
1–2 żółtka lub 1 jajo
1 kostka przyprawy do zup
Dynię opłukać, obrać, wybrać pestki, pokrajać w grubą kostkę. Włożyć do płaskiego rondla lub ułożyć w naczyniu do zapiekania. Skropić 1 kostką bulionu rozpuszczoną w 2 łyżkach wody.
Przyrządzić sos beszamelowy:
tłuszcz stopić, zmieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić mlekiem, dodać sól, rozpuszczoną kostkę przyprawy do zup, zagotować.
Do utartych trzepaczką żółtek wlewać po trochu gorącego sosu, stale mieszając, podgrzewać uważając, aby się nie „zwarzył”. (Dodając całe jajo zamiast żółtek, należy je ubić na pulchną masę).
Sosem zalać dynię, posypać z wierzchu tartym serem. Wstawić do piekarnika na 10 min. Gdy ser się lekko zrumieni, wyjąć. Podawać na tym półmisku, na którym się zapiekała.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl