Bakłażany faszerowane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku
Galaretka z wędzonego łososia i avocado
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
200 g wędzonego łososia
1 avocado
60 g czerwonego kawioru
30 ml śmietanki kremowej
20 g żelatyny
500 ml wywaru rybnego
100 ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
Forma potrawy: Dania główne
500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany
Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze
Forma potrawy: Sałatki
250–300 g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
Forma potrawy: Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
20 dag margaryny
10 dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2 kg śliwek
cukier puder do posypania
Sałatka z dyni, cukinii lub kabaczka
Forma potrawy: Sałatki
750 g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól
Mięso zapiekane z dynią (po dagestańsku)
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
500 g dyni
300 g mięsa mielonego
100 g ryżu
3 łyżki masła
3 łyżki śmietany
2 łyżki przecieru pomidorowego
szczypta cynamonu
sól, pieprz