Forma potrawy: Dania główne
1/2 kg pieczarek
1/2 kg cebuli
1/2 kg kiełbasy
1/2 kg ogórków kwaszonych
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki masła roślinnego
pieprz i sól
Do podania:
ryż lub ziemniaki
Forma potrawy: Dania główne
60 dag wołowiny z kością
25 dag włoszczyzny z kapustą
65 dag ziemniaków
20 dag ogórków kwaszonych
2 dag mąki
6 dag tłuszczu
10 dag cebuli
12 dag śmietany
pieprz, sól
Do podania:
chleb
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki lub kasza
Forma potrawy: Sosy
250 ml białego wytrawnego wina
4 dag masła
1 dag mąki ziemniaczanej
8 dag rodzynków
5 dag orzechów włoskich
sok z cytryny
Forma potrawy: Sosy
350 ml wywaru z drobiu
50 ml śmietany
10 dag pomidorów
5 dag tartego chrzanu
3 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz
sok z cytryny
Forma potrawy: Dania główne
1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6 dag masła
3 dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu
Forma potrawy: Zupy
50 dag mrożonych brokułów
10 dag śmietany
10 dag gotowanej szynki
2 łyżki masła
4 kromki pieczywa tostowego
rzeżucha
sól, biały pieprz
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
1 cała pierś z kurczaka
1 łyżeczka masła lub oleju
1/2 ząbka czosnku
1 żółta papryka
1/2 średniego ogórka
1 łodyga selera naciowego
1 szklanka niedużych truskawek
2 plastry ananasa lub 2 połówki brzoskwini z puszki
1/2 pomarańczy
1/2 puszki kukurydzy
4 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pieprz, sól