MENU
ZWIŃ MENU
Składnik masło został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Karp z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

karp o wadze ok. 2 kg.
łyżka soku z cytryny
łyżeczka sosu worcester
50 g. mąki
30 g. słoniny
20 g. cebuli
10 dag. pieczarek
łyżka posiekanej natki
2 łyżki białego, wytrawnego wina (niekoniecznie)
1/4 l. bulionu z kostki
biały pieprz
sól
łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)
2 łyżki śmietany
50 g. masła do smażenia

potrawa z masła » zobacz przepis

Piramida z kasztanów

Forma potrawy: Desery, Inne potrawy

1 kilogram kasztanów
mleko
cukier
wanilia
30 gram masła
2 żółtka
bita śmietana

potrawa z masła » zobacz przepis

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasta

1 kg tłustego twarogu
10 dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40 dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30 dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)

potrawa z masła » zobacz przepis

Makaron z sosem czosnkowym

Forma potrawy: Dania główne

2,5 łyżki suszonych krążków pietruszki
1 czubata łyżeczka bazylii
2 zgniecione ząbki czosnku
2 łyżeczki margaryny lub masła
0,25 kg chudego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
2/3 filiżanki chudego mleka
0,5 kg makaronu (najlepiej zielonego)
5 ząbków posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 filiżanka utartego parmezanu
natka pietruszki do przybrania

Do podania:
jarzyny gotowane na parze
lub dowolna surówka

potrawa z masła » zobacz przepis

Kotlety z fasoli

Forma potrawy: Dania główne

40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina

potrawa z masła » zobacz przepis

Słoneczka

Forma potrawy: Ciasta

36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy

potrawa z masła » zobacz przepis

Złocisty wieniec z jabłkami

Forma potrawy: Ciasta

3 duże jabłka
3 jajka
6 szt. biszkoptów
1/6 kostki masła
4-5 łyżek cukru
1 op. cukru pudru
cytryna
1/2 szkl. mleko

potrawa z masła » zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera

potrawa z masła » zobacz przepis