Forma potrawy: Przetwory
25 dag świeżego chrzanu
50 ml śmietany kremówki
2 jajka na twardo
1 łyżka cukru
sól, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Forma potrawy: Desery
1 szklanka mleka
2 białka
2 łyżeczki dowolnej kawy
2 łyżeczki żelatyny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
2 kg cukini
300 g cebuli
3 łyżki oliwy
200 g tartej bułki
250 ml mleka
6 jaj
400 g szpinaku
30 g masła
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka listków estragonu
masło do smarowania formy
listki świeżej mięty do przybrania
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki
10 dag cukru
2 żółtka
125 g masła
skórka z 1/2 sparzonej cytryny
Nadzienie:
1/2 kg dojrzałych porzeczek
3 białka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g posiekanych migdałów
20 g bułki tartej
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
300 g kurek
2 łyżki masła
sól, zmielony czarny pieprz
2 jajka
2 łyżki śmietanki kremówki
5 łyżek startego żółtego sera
świeżo starta gałka muszkatołowa
1 łyżeczka drobno posiekanych liści estragonu
masło do wysmarowania foremek
liście sałaty do dekoracji
Forma potrawy: Dania główne
2 szklanki ryżu - może być jaśminowy
2 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 łyżki konserwowej lub gotowanej kukurydzy
2 jajka
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyzki oleju
sos sojowy
olej sezamowy
sos czosnkowy z miodem
gałka muszkatołowa
sól
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
4 łyżeczki płynnego miodu
1,5 szklanki mleka
2 jaja
szczypta cynamonu
2 plasterki pomarańczy
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 kawałki (kostki):
3 dag drożdży
20 dag cukru
sól
40 dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
50 dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5 dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy