Forma potrawy: Zapiekane
1 kg wołowiny
1/2 kg makaronu
włoszczyzna
3 jajka
15 dag ostrego żółtego sera
3 cebule
połowa szklanki oleju
Vegeta, sól, pieprz do smaku
łyżka masła
koperek lub natka
tarta bułka
Forma potrawy: Dania główne
40 dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz
Do podania:
sałata
Befsztyk z polędwicy po wrocławsku
Forma potrawy: Dania główne
40 dag polędwicy wołowej
tłuszcz
2 dag mąki
8 dag sera żółtego
8 dag szynki wędzonej
5 dag ketchupu
sól, pieprz
Do podania:
frytki
kalafior
zielony groszek
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz
Wołowina pörkölt duszona po węgiersku
Forma potrawy: Dania główne
80 dag wołowiny (lub jagnięciny)
3 cebule
2 ząbki czosnku
papryka w proszku
sól, pieprz, majeranek
200 ml białego wina
3 papryczki (mogą być chili dla odważnych)
2 pomidory
Chorwackie kiełbaski cevapcici
Forma potrawy: Dania na grilla
mięso wołowe bez kości 80 dag
mała cebula
sól
Do podania:
biały cheb pszenny
Forma potrawy: Dania główne
80 dag chudej wołowiny
sól, pieprz
cebula
2 łyżki oleju
garść suszonych grzybów
Forma potrawy: Dania główne
1-2 pęczki szparagów
300 g wołowiny
300 g zielonego groszku
1 łyżka sosu sojowego
olej do smażenia
pieprz