MENU
ZWIŃ MENU
Składnik wołowina został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Zupa paschalna

Forma potrawy: Zupy

1 kość szpikowa wołowa lub cielęca
1 kg mięsa wołowego lub cielęcego
0,5 kg marchwi
0,5 kg rzepy
0,5 kg ziemniaków
1 kg świeżego bobu
0,5 kg cukinii
3 średnie pory (tylko białe części)
15 łodyżek natki pietruszki
1 cebula
sól, pieprz
pęczek kolendry

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Spaghetti po bolońsku

Forma potrawy: Dania główne

250 g makaronu włoskiego
1 łyżka oliwy
2 puszki wołowiny po bolońsku
250 g żółtego utartego sera
łyżka ketchupu

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Dania główne

70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól

Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Wołowina w imbirze

Forma potrawy: Dania główne

400 g rumsztyka wołowego
4 grzyby aromatyczne lub suszone prawdziwki
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka maki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry lub bialego, wytrawnego wina
1 łyżka miodu
sol, pieprz
olej do smazenia
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Gulasz po mazursku

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny z kością
25 dag włoszczyzny z kapustą
65 dag ziemniaków
20 dag ogórków kwaszonych
2 dag mąki
6 dag tłuszczu
10 dag cebuli
12 dag śmietany
pieprz, sól

Do podania:
chleb

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Wołowina po marynarsku

Forma potrawy: Dania główne

1 kg wołowiny bez kości
1 kg ziemniaków
3 cebule
2 marchewki
6 dag masła
3 dag mąki
butelka jasnego piwa
liść laurowy
2 łyżeczki pieprzu

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Zrazy wołowe ambasador

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1 dag mąki
100 ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2 dag tartego razowego chleba
5 dag ketchupu
10 dag groszku konserwowego
sól, pieprz

Do podania:
ryż
surówki

potrawa z wołowiny » zobacz przepis

Chilli con carne (wersja 2)

Forma potrawy: Dania główne

1 łyżka oleju
900g mielonej wołowiny
2 cebule, posiekane
1-2 łyżki chilli w proszku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
600ml bulionu wołowego
850g czerwonej fasoli z puszki, odsączonej i wypłukanej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

Do podania:
ciepła bagietka

potrawa z wołowiny » zobacz przepis