MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, mięsa zostały zaznaczony na zielono

Wieprzowina z czerwoną kapustą

Forma potrawy: Dania główne

2 kg mięsa wieprzowego od szynki (ze skórą)
1 i 1/2 kg czerwonej kapusty
4 cebule, 1 jabłko
5 łyżek smalcu
3 łyżki octu
2 łyżki mąki, kilka goździków
liść laurowy, sól, biały pieprz, cukier

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kotlety jagnięce aromatyczne

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

8 kotletów jagnięcych
2 łyżki pokrojonego rozmarynu
1 łyżeczka suszonego majeranku
otarta skórka z 1 pomarańczy
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do podania:
połowa kapusty chińskiej, pokrojonej w paski
225g małych, poćwiartowanych pomidorków
50g czarnych oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
2 łyżki przyrumienionych ziarenek sezamowych

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kurczak tonnato

Forma potrawy: Dania główne

450g ugotowanego mięsa z kurczaka, obranego ze skóry
1/2 ogórka w plastrach
200g tuńczyka w oleju
150ml majonezu
150ml kwaśnej śmietany
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
175g czerwonej papryki z puszki, odsączonej i pokrojonej w plastry

Do przybrania:
plastry ogórka

Do podania:
chleb z chrupiącą skórką lub gotowane, młode ziemniaki

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kurczak tagliatelle

Forma potrawy: Dania główne

450g zielonego marakonu wstążki
sól
4 piersi z kurczaka, bez kości
1 łyżka oleju
225g małych grzybków, np. pieczarki lub kurki
275g skondensowanej zupy z kurczaka z puszki
3 łyżki wytrawnej sherry
1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
świeżo zmielony pieprz naturalny

Do posypania:
słodka papryka

potrawa z mięs » zobacz przepis

Polędwica po japońsku

Forma potrawy: Dania główne

8 cieńkich plastrów polędwicy wołowej (60 dag)
1 puszka szparagów (30 dag)
1 puszka zielonego groszku (30 dag)
4 łyżki oliwy lub oleju sojowego
po 1 łyżeczce suszonych ziół: estragonu, oregano i bazylii
sól, świeżo zmielony pieprz
do przybrania: 1 pomidor (15 dag), szypiorek

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kurczak tandoori

Forma potrawy: Dania na grilla

kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżki oleju

Marynata:
1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
0,5 szkl. soku z cytryny
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżka przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżka sproszkowanego imbiru
1,5 łyżeczki zmielonego kminku
łyżeczka kurkumy
po pół łyżeczki zmielonego kardamonu i pieprzu
sól

potrawa z mięs » zobacz przepis

Kurczak barbecue

Forma potrawy: Dania na grilla

6 piersi z kurczaka 
2 łyżki oleju
 
Sos Barbecue:
300 g koncentratu pomidorowego 
? dużej cebuli drobno posiekana (około 90 g) 
3 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy 
3 łyżki soku z cytryny 
2 łyżki cukru 
łyżka sosu Worcestershire (lub jasnego sojowego lub maggi) 
1 lub 2 łyżki sosu chilli (opcjonalnie) lub 1/4 łyżeczki proszku chilli 
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru 
160 ml wody 
świeżo mielony pieprz

potrawa z mięs » zobacz przepis

Wołowina duszona w piwie

Forma potrawy: Dania główne

1 kg - wołowiny na pieczeń
6 - sporych cebul posiekane
1/2 l - jasnego lekkiego piwa
2 - łyżki oleju
2 - łyżki masła
1- łyżeczka mąki
2 - łyżki gruboziarnistej musztardy np. francuskiej
1 - łyżeczka cukru
sól, pieprz
8 - kromek chleba

potrawa z mięs » zobacz przepis