Makaron z piersiami kurczaka i jarzynami
Forma potrawy: Dania główne
200 g chińskiego makaronu jajecznego lub makaronu domowego
250 g surowych piersi z kurczaka
1 średni kawałek imbiru lub 1 łyżka imbiru w proszku
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 marchewka
150 g kapusty chińskiej
6 grzybów aromatycznych lub suszonych prawdziwków
olej do smażenia
Sos:
8 łyżek sosu sojowego
4 łyżki sherry
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
4 steki z wędzonej szynki
otarta skórka i sok z 2 pomarańczy
4 laski cynamonu
1 łyżka brunatnego cukru
Do przybrania:
plastry pomarańczy
gałązki rzeżuchy
Forma potrawy: Dania główne
1 kg ziemniaków
25 dag wędzonej kiełbasy (salami, kabanosy)
2 średnie zielone papryki
3 pomidory
5 cebul
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
5 dag tłustego, wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce smalcu, kminku i słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
Forma potrawy: Zupy
10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki
Kabaczki lub cukinie nadziewane
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg kabaczków lub cukinii
400 g nadzienia z mięsa (jak na mielone kotlety)
lub 400g nadzienia z grzybów, warzyw, ryżu
50 g tłuszczu
150 g śmietany lub sos z 40 g tłuszczu
30 g mąki
30 g koncentratu pomidorowego
sól, cukier
Forma potrawy: Dania główne
2 piersi z kurczaka
5 dag tłuszczu
3 dag mąki
8 grzanek z bułki pszennej
3 jaja
3 dag szynki
2 dag groszku konserwowego
15 dag pasztetu z wątróbki
tłuszcz do grzanek
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
50 dag polędwicy
15 dag wędzonego boczku
3 cebule
6 pomidorów
2 łyżki oliwy
1 łyżka mieszanych przypraw ziołowych (estragon, szałwia, tymianek, bazylia, rozmaryn)
sól, pieprz
4 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól