Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane
Ciasto:
20 dag mąki
10 dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50 dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120 g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15 g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Paszteciki z kurczakiem i pieczarkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Ciasto półkruche:
400 g mąki
200 g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300 g pieczonego kurczaka
100 g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25 ml białego wina
sól, pieprz, estragon
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
40 dag wątróbki
tłuszcz
15 dag cebuli
4 jaja ugotowane na twardo
5 dag majonezu
sól, pieprz
Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa
Forma potrawy: Dania główne
100 g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100 g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750 g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500 g marchwi
200 ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
Filety z kurczaka z pomidorami
Forma potrawy: Dania główne
5 listków laurowych
4 gałązki tymianku
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oleju
4 filety z kurczaka
70 dag pomidorów
1 cebula sałatkowa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
200 ml rosołu
4 plastry cytryny
Do podania:
ryż ugotowany na sypko
Forma potrawy: Dania główne
1 gęś (2,5 kg.)
25 dag. ryżu
15 dag. wątróbek drobiowych
3 łyżki masła
2 cebule
1 puszka przecieru pomidorowego
1 szklanka śmietany
1 łyżka koperku
sól
pieprz