Zobacz wszystkie przepisy z pieprzem
Naleśniki z grzybowym nadzieniem
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje
80 dag porów
2 łyżki masła
60 g startego parmezanu do posypania
Sos beszamelowy:
150 ml śmietanki 12%
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
1 kg bakłażanów
2 małe cebule
1,5-2 cytryny
3-4 łyżki majonezu
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 kg szpinaku (może być mrożony)
4 żółtka
kilka ząbków czosnku
śmietanka
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa (niekoniecznie)
łyżka masła
makaron muszelki (np Malma)
30 dkg sera rokpol
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Wegetariański gulasz amerykański
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 łyżki masła
2 cebule
2 ząbki czosnku
pół szklanki ketchupu
łyżeczka cukru
pół szklanki wody
szklanka świeżej lub konserwowej kukurydzy
szklanka zielonego groszku
sól, pieprz
4 ziemniaki
dynia lub kabaczek
20 dag żółtego sera
szklanka mleka
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
60 dag bakłażanów
300 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz