Placki ziemniaczane po amerykańsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 jajka
1 łyżeczka soli
połowa litra mleka
20 dag mąki
1 łyżka masła
35 dag obranych ziemniaków
zielenina
olej do smażenia
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
25 dag twarogu
10 dag jogurtu
jajko
cytryna
główka czosnku
Dodatki:
4 łyżki oliwy
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Bakłażan zapiekany z pomidorami
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
1 bakłażan
pomidory - zależnie od wielkości bakłażana
ser żółty
czosnek
bazylia
estragon
sól, pieprz
Bakłażany faszerowane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
2 bakłażany o średniej wielkości
3-4 młode cebulki ze szczypiorkiem
1 ząbek czosnku
1 łyżka oleju
250 g pieczarek
natka pietruszki 1 pęczek
sok z 1 cytryny
2 kromki pełnoziarnistych tostów
1 łyżka gęstej śmietany
100 g sera mozzarelli
2 łyżki ziaren słonecznika
sól i pieprz do smaku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
Spaghetti z zieloną pietruszką
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag makaronu spaghetti
pół kostki masła lub margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
40 dag mąki
60 dag gotowanego mięsa wołowego
cebula
jajko
olej
sól, pieprz