MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, grzyby zostały zaznaczony na zielono

Pierogi z grzybami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

 
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
 
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
 

Kolacje z grzybów » zobacz przepis

Śledzie po cygańsku nr 2

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania

 
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
 

Kolacje z grzybów » zobacz przepis

Smażone grzyby suszone

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania

16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 3-4 cm.
3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól

Kolacje z grzybów » zobacz przepis

Wegetariańske hot-dogi z pieczarkami i żółtym serem

Forma potrawy: Kolacje, Śniadania

15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 podłużne bułki
2-3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki ketchupu
sól

Kolacje z grzybów » zobacz przepis

Fasolka szparagowa z pieczarkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

 
30 dag żółtej fasolki szparagowej
15 dag pieczarek
pół łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
 

Kolacje z grzybów » zobacz przepis

Bób z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje

 
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
 

Kolacje z grzybów » zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki

Kolacje z grzybów » zobacz przepis

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

Składniki na 4 porcje:

po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia

Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz

Kolacje z grzybów » zobacz przepis