Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajo
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
150 g suszonych grzybów lub 1 kg świeżych (maślaki, borowiki, podgrzbki)
50 g masła
1 duża cebula
2 łyżki tartej bułki
2 jaja
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania rybne, Kolacje, Śniadania
6 śledzi
0,5 litra śmietany
mały słoik grzybków marynowanych
cebula
2-3 jajka na twardo
2-3 jabłka
kilka ogórków kiszonych lub konserwowych
sól
pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
16 kapeluszy suszonych prawdziwków o średnicy 3-4 cm.
3 szklanki mleka
2 jajka
1/2 szklanki bułki tartej
4 łyżki mąki
natka pietruszki
olej do smażenia
sól
Wegetariańske hot-dogi z pieczarkami i żółtym serem
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
15 dag pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
2 podłużne bułki
2-3 łyżki tartego żółtego sera
2 łyżki ketchupu
sól
Fasolka szparagowa z pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag żółtej fasolki szparagowej
15 dag pieczarek
pół łyżki oleju
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
łyżka sosu sojowego
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
Naleśniki z grzybowym nadzieniem
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30 dag kurek i pieczarek
13 dag małych pomidorów
1 cebula
5 dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz