Forma potrawy: Sosy
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól
Zapiekanka a la szparagowa z porów
Forma potrawy: Zapiekane, Kolacje
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20 dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15 dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
Do dekoracji:
natka pietruszki
Kotlety schabowe panierowane i duszone
Forma potrawy: Dania główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250 ml bulionu (może być z kostki)
120 g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Lasagna z sosem bolońskim i grzybami
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
30 dag gotowego makaronu lasagna
25 dag pieczarek
10 dag startego sera cheddar
2 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oleju
1 1/2 łyżki masła
sól
pieprz
Sos boloński:
25 dag mielonej wołowiny
5 dag wędzonego boczku
1 cebula
1 marchew
1 łodyga selera naciowego
30 dag pomidorów lub 1 puszka pasty pomidorowej
1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
3/4 szklanki bulionu (może być z kostki)
2 łyżki oleju
po 1 łyżce suszonego tymianku, bazylii, estragonu
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
8-12 skrzydełek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia
Forma potrawy: Zapiekane
po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50 dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii
2 opakowania sera feta
Forma potrawy: Dania rybne, Inne potrawy
400 g łososia z puszki
200 ml bitej śmietany
50 ml koniaku
100 ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz