MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z oliwą

Składnik oliwa został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Tazin z kurczęcia z cebulą i rodzynkami

Forma potrawy: Dania główne

1 duże kurczę
4 cebule
150 g rodzynków
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki cukru
2 liście laurowe
1 łyżeczka szafranu
1 łyżeczka mielonego imbiru
szczypta kwiatu muszkatołowego lub mielonej gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Dania główne z oliwy » zobacz przepis

Ryż flamingo

Forma potrawy: Dania główne

1,5 szklanki ryżu
3 szklanki wrzącej wody
40 dag posiekanych pieczarek
0,5 szklanki posiekanej cebuli
0,25 szklanki posiekanego selera
0,5 szklanki startej marchewki
6 łyżek oliwy lub oleju
0,5 szklanki ketchupu
0,5 szklanki startego żółtego sera
sól, pieprz

Dania główne z oliwy » zobacz przepis

Kurczak po włosku

Forma potrawy: Dania główne

1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki

Do podania:
ryż

Do ozdoby:
sałata

Dania główne z oliwy » zobacz przepis

Kasza jaglana z bobem

Forma potrawy: Dania główne

30 dkg kaszy jaglanej
szklanka mleka
sól
szklanka bobu
1 cebula
1 strąk papryki
2 łyżki czarnych oliwek
1 łyżka orzechów archidowych
3 łyżki oliwy z oliwek
pieprz

Dania główne z oliwy » zobacz przepis

Spaghetti po sycylijsku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

500 g makaronu spaghetti
100 g tuńczyka w oliwie
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka pietruszki
drobno posiekana skórka z 1/2 cytryny
4 łyżki oliwy
sól, pieprz

Dania główne z oliwy » zobacz przepis

Schab w sosie arabskim

Forma potrawy: Dania główne

8 plastrów schabu bez kości o grubości ok 1 - 1,5cm
paczka fig
4 małe cebulki (np. szalotki)
3 łyżki octu winnego najlepiej czerwonego
3 łyżki oliwy
łyżka masła
kieliszek wina najlepiej czerwonego
sól, pieprz do smaku

Do podania:
kasza kus-kus

Dania główne z oliwy » zobacz przepis

Szparagi po maltańsku

Forma potrawy: Dania główne

wiązka szparagów (około 300g)
5 cienkich plastrów szynki
3 pomarańcze z cienką skórką
1-2 łagodne cebule
czarne oliwki
koperek
2 łyżki oliwy
sól

Dania główne z oliwy » zobacz przepis

Pstrąg pyszny

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 pstrągi po około 30 dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz

Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz

Dania główne z oliwy » zobacz przepis