Zobacz wszystkie przepisy z mlekiem
Forma potrawy: Dania główne
60 dkg - mąki
30 dkg - drożdży
0,3 l.- mleka
mały kieliszek oleju
4 jajka całe
10g - cukru
sól
Forma potrawy: Dania główne
40 dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz
Do podania:
sałata
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
Szczupak faszerowany po polsku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg szczupaka
15 dag cebuli
3 dag masła lub margaryny
8 dag bułki czerstwej
5 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
2 jaja
mleko
1 dag żelatyny
30 dag włoszczyzny bez kapusty
2 dag ketchupu
sól, pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
ocet
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
Na 4 porcje:
80 dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5 dag masła lub margaryny
3 dag mąki
1/4 l mleka
10 dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25 dag schabu
5 dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Na 4 porcje:
około 70-80 dekagramowy dorsz
100 g suszonych śliwek
pól szklanki majonezu
bułka
szklanka mleka
100 g cebuli
jajko
200 ml. wytrawnego białego wina
2 l. bulionu warzywnego
sól, pieprz
Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów
Forma potrawy: Dania główne
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z indyka (ok.1kg)
8 dag masła, łyżka brandy
Nadzienie:
30 dag wieprzowiny bez kości
15 dag pieczarek
cebula
10 dag bułki okrojonej ze skórki
pół szklanki mleka
2 jajka, łyżka masła, łyżka brandy
łyżka natki, gałka muszkatałowa
imbir, pieprz, sól