MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z orzechami

Składnik orzechy został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Migdałowiec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15 dag orzechów włoskich (posiekanych)

Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Ciasto z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

po 20 dag zielonych i ciemnych winogron
25 dag mąki
5 jajek
szczypta soli
20 dag cukru
2 cukry waniliowe
1/2 kostki masła
3 dag mielonych orzechów laskowych
25 dag śmietany kremówki
3 łyżki płatków orzechowych laskowych

Do dekoracji:
cukier puder
melisa cytrynowa

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Na biszkopt:
3 jajka
12 dag cukru
szczypta soli
po 5 dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100 ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80 dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2 dag bezów

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Keks

Forma potrawy: Ciasta

4 jaja
20 dag mąki
20 dag masła
15 dag cukru
szklanka umytych i przebranych rodzynków
szklanka obranych ze skórki drobno pokrojonych migdałów lub posiekanych orzechów włoskich
opakowanie cukru waniliowego
pół łyżeczki amoniaku do ciast

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Mazurek z masą jabłkową

Forma potrawy: Ciasta

 
Na ciasto:
30 dag (półtorej szklanki) mąki
20 dag margaryny
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
3 ugotowane żółtka
 
Na masę:
kg jabłek
40 dag (połowa szklanki) cukru
szczypta kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
10 dag łuskanych orzechów włoskich laskowych lub migdałów
pół szklanki wody
rodzynki
 

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Sernik z kremem kokosowym

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
25 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła

Krem:
10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag łuskanych orzechów włoskich

Ciasta z orzechów » zobacz przepis