MENU
ZWIŃ MENU

Zobacz wszystkie przepisy z orzechami

Składnik orzechy został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Naleśniki biszkoptowe z kremem orzechowym w sosie czekoladowym

Forma potrawy: Ciasta, Kolacje

Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
do smażenia: 2 łyżki oleju

Krem:
6 fag łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
2 szklanka mleka
1 kawałek kory cynamonowej (1 cm)
1 goździk

Sos czekoladowy:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 puszka niesłodzionego mleka skondensowanego (400 ml)
szczypta soli

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Pakowaniec

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
500 g mąki
250 ml mleka
60 g drożdży
120 g cukru
100 g masła
4 żółtka
skórka cytrynowa
wanilia
100 g rodzynków
sól
 
Masa orzechowa oraz migdałowa:
po 200 g orzechow włoskich i migdałów
po 200 g cukru pudru
po 2 białka
wanilia
 
Bakalie:
po 150 g daktyli, fig i smażonej skórki pomarańczowej
600 g konfitur (z wiśni lub róży)
 
Inne:
1 jajko do posmarowania ciasta
tłuszcz i mąka do formy

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Ciasta, Desery

1 kg gruszek
25 dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5 dag orzechów włoskich
2,5 dag rodzynek
sól
 
Niekoniecznie:
bita śmietana
 

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Słoneczka

Forma potrawy: Ciasta

36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Wieniec orzechowy

Forma potrawy: Ciasta

35 dag (2 niepełne szklanki) mąki
20 dag sera białego
8 dag (4 łyżki) cukru pudru
1/2 szklanki mleka
2/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 żółtko i 1 łyżka mleka do smarowania ciasta
tłuszcz i tarta bułka do formy

Nadzienie:
25 dag orzechów łuskanych
12 dag (6 łyżek) cukru pudru
3 łyżki mleka
1 jajo
zapach migdałowy

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Piernik przekładany

Forma potrawy: Ciasta

1/2 kg. mąki
szklanka miodu
szklanka cukru
2-3 jaja
ćwierć szklanki oleju słonecznikowego lub oliwy
dwie łyżki zmielonych przypraw do piekarnika
trzy łyżki kakao
łyżka zmielonego cynamonu z goździkami
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1/2 łyżeczki amoniaku (węglanu amonu)
3 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej smażonej w cukrze lub otarta skórka z jednej pomarańczy
mleko
masło do posmarowania foremek

Masa:
25 dag masła
dwa żółtka
10 dag czekolady twardej
pół szklanki śmietany
ewentualnie 10 dag orzechów włoskich lub laskowych

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli

Ciasta z orzechów » zobacz przepis

Chleb dyniowy

Forma potrawy: Ciasta

180 g mąki
190 g ugotowanej i zmiksowanej dyni
150 g cukru trzcinowego
100 g stopionego masła
2 rozmącone jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka soli
100 g orzeszków piniowych

Ciasta z orzechów » zobacz przepis