Ciasta z kawą
Kolorem zielonym zaznaczono kawa
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa
Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350ml śmietany kremówki
Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250g masła
3 żółtka
150g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
200g cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 białka
1 łyżka cukru waniliowego
100ml wody
tluszcz do posmarowania pergaminu
2 szklanki cukru
40dag mąki
25dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35dag masła
50dag mąki
25dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag herbatników
Krem:
2dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50dag twarogu
20dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
20dag płatków owsianych
2 szklanki mleka
15dag mąki ziemniaczanej
10dag cukru
2 jajka
1/4 kostki margaryny
proszek do pieczenia
30dag konfitur poziomkowych
tłuszcz, tarta bułka do formy
kawa