Zobacz wszystkie przepisy z masłem
Piernik z orzechami na miodzie i piwie
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
500 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g cukru
100 g masła
100 ml piwa
100 g orzechów
5 jaj
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
100 g migdałów (niekoniecznie)
skórka pomarańczowa (niekoniecznie)
Inne:
masło i mąka do formy
Ciasteczka z daktyli i kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
225 g daktyli
50 g masła
125 g kaszy manny
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji
Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao
Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu
Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera
Forma potrawy: Ciasta
50 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy
Nadzienie:
30 dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy
Forma potrawy: Ciasta
biszkopt z 4 jajek
1 kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń
Forma potrawy: Ciasta
1,25 kg mąki
40 dkg cukru
25 dkg miodu
5-10 dkg tłuszczu
2 jaja
karmel
1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka przyprawy piernikowej (cynamon, goździki, pieprz, gałka muszkatołowa - utłuczone i przesiane),
1 żółtko do posmarowania, masło do formy
lukier do ozdobienia
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dkg mąki
1 margaryna
15 dkg cukru
4 żółtka
cukier waniliowy
8 łyżek kwaśnej śmietany
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
bułka tarta (na blachę)
Nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
3 łyżki wody
30 dkg cukru
Nadzienie kokosowe:
20 dkg kokosu
4 białka
15 dkg masła
1 szkl. cukru
Masa bezowa:
4 białka
6 łyżek cukru pudru