Zobacz wszystkie przepisy z mąką pszenną (zwykłą)
Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól
Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej
Ciasteczka z dynią i orzechami
Forma potrawy: Ciasta
100 g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60 g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150 g cukru
120 g masła
2 jaja
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100 g rodzynek
Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich
Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy
150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250 ml wody
75 g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy
Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
Pierniki korzenne z polewą miętową
Forma potrawy: Ciasta
35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag margaryny
4 łyżki miodu naturalnego lub sztucznego
15 dag (8 łyżek) cukru
2 jaja
1 łyżeczka sody
tłuszcz i tarta bułka do formy
Masa:
15 dag margaryny
25 dag (1 szklanka) cukru
2 żółtka
2 szklanki mleka
3 czubate łyżki kaszy manny
olejek migdałowy
garść zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych
Forma potrawy: Ciasta
1 kg śliwek
38 dag mąki
18 dag masła lub margaryny
13 dag cukru
2 jajka
4 żółtka
1 pojemnik (15 dag) gęstej kwaśnej śmietany
1 torebka cukru waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
starta skórka z 2 cytryn
szczypta soli
Forma potrawy: Ciasta
200 g margaryny
210 g cukru
2 jajka
360 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml mleka
Nadzienie:
400 ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
60 g mąki
4 łyżki cukru
50 g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego
Forma potrawy: Ciasta
30 dag chudego twarogu
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag margaryny
2 jajka
1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków