Zobacz wszystkie przepisy z mąką pszenną (zwykłą)
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg cukru (kryształ)
10 dkg margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe (białko zostawić do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera (śmietankowego)
2 budynie śmietankowe
125 ml oleju (pół szklanki)
1 szklanka cukru (do sera)
1 szklanka cukru (na koniec do ubicia wszystkich białek)
2 jajka całe + 4 żółtka (białka do ubicia)
2,5 szklanki mleka
Forma potrawy: Ciasta
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
Forma potrawy: Ciasta
60 dag (3 szklanki) mąki
3/4 szklanki mleka
5 dag drożdży
10 dag (5 łyżek) cukru
8 dag margaryny
2 jaja
szczypta soli
10 dag marmolady
30 dag dżemu, tłuszcz do formy
Forma potrawy: Ciasta
115 dag masła
250 ml mąki
250 ml cukru
2 duże jajka
1 proszek do pieczenia
3 łyżki maku
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Forma potrawy: Ciasta
3 dkg drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
30 dkg mąki
2 jajka
otarta skórka z cytryny
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Owoce np.:
wiśnie kandyzowane
rodzynki
jabłka
jagody
gruszki
banany
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Ciasta
40 dag (2 szklanki) mąki
10 dag margaryny
2 dag drożdży
1 jajo
mleko
2 dag (1 łyżka) cukru
sól
kminek do posypania
białko lub śmietana do posmarowania paluszków
tłuszcz do blachy
Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym
Forma potrawy: Ciasta, Dania główne
Ciasto:
25 dag mąki
125 ml mleka
3 dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35 dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10 dag słoniny
1 średnia cebula
4 dag masła
2 łyżki rosołu
4 dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2 dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżki cukru
żółtko
szczypta soli
12 dag masła
mąka do rozwałkowania ciasta
Składniki na wierzch:
1 kg brzoskwiń
15 dag konfitury morelowej
łyżka posiekanej pistacji