MENU
ZWIŃ MENU
Składnik mąka pszenna (zwykła) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Placek drożdżowy z dynią

Forma potrawy: Ciasta

75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Jabłkowo-gruszkowe ciasto

Forma potrawy: Ciasta

5 jaj
3 szklanki mąki
2 łyzeczki czerwonego kisielu
1,5 szklanki cukru
torebka cukru waniliowego
2 łyżki kakao
kostka margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
po 0,5 kg jabłek i gruszek
cukier i cynamon do smaku

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Kruche ciasteczka z anyżkiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżka zmielonego anyżku
1 żółtko do posmarowania ciasteczek
 
Lukier:
20 dag cukru pudru
2 białka
1 cytryna

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1 kg śliwek
150 g cukru pudru
20 g żelatyny
50 ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50 g dżemu śliwkowego

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Szarlotka z cynamonem

Forma potrawy: Ciasta

0,5 kg mąki
20 dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15 dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Słoneczka

Forma potrawy: Ciasta

36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Piernik z marchwi

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg marchwi
350 g brązowego cukru
100 g masła
4 jaja
15 g przyprawy do piernika
10 g proszku do pieczenia
starta skórka i sok z 2 cytryn

Niekoniecznie:
skórka pomarańczowa
100 g migdałów

Inne:
masło i mąka do formy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Watruszki

Forma potrawy: Ciasta

50 dag mąki
3 dag drożdży
3 łyżki cukru
niepełna szklanka mleka
4 jajka
10 dag masła
cukier waniliowy

Nadzienie:
30 dag tłustego twarogu
2 żółtka
1 białko
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 łyżki rodzynek
cukier waniliowy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis