MENU
ZWIŃ MENU
Składnik mąka pszenna (zwykła) został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Placek drożdżowy z morelami i kremem

Forma potrawy: Ciasta

 
Na ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
 
Na krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
wanilia
 
Inne:
0,7 kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
 

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Szarlotka ze śmietaną

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny
4 żółtka
25 dag (1 szklanka) cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Babka kawowa

Forma potrawy: Ciasta


2 szklanki cukru
40 dag mąki
25 dag masła
4 jajka
torebka cukru waniliowego
13 dkg drobno posiekanych migdałów
3 łyżki kakao
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 1 cytryny
tłuszcz do formy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Strucla z makiem i migdałami

Forma potrawy: Ciasta

250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko

Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Piernik bez jajek

Forma potrawy: Ciasta

2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
0,5 słoika dżemu truskawkowego
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
1 szklanka mleka
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy dla pierników

Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
2 łyżki bułki tartej

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Strucla z makiem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto drożdżowe:
35 dag mąki
12 dag masła lub margaryny
3 żółtka
10 dag cukru
5 dag drożdży
skórka otarta z 1 cytryny
1/2 szklanki ciepłego mleka

Nadzienie:
50 dag mąki
1 litr mleka
12 dag masła
3/4 szklanki miodu
4 jajka
15 dag cukru
10 posiekanych orzechów włoskich
10 dag posiekanych migdałów
15 dag rodzynek
1/3 - 1/2 filiżanki drobno pokrojonej smażonej skórki pomarańczy
2 opakowania cukru waniliowego lub 1/2 rozdrobnionej laski wanilii
1 kieliszek rumu lub koniaku

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ilość na 12 szt.

150 g wędzonego łososia

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera

Ciasta z mąki pszennej (zwykłej) » zobacz przepis