3 surowe żółtka
3 łyżki miodu
3 łyżki madery lub malagi
łyżka koniaku (winiaku, brandy)
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
kilka liści mięty pieprzowej
4 kieliszki wódki
6 dag cukru
2 szklanki wina białego
2 szklanki wody sodowej
sok z cytryny
Duszona wołowina z pomidorami i oliwkami
Forma potrawy: Dania główne
1 kg rozbratla, karkówki lub rumsztyka
10 dag wędzonego boczku
30 dag pomidorów
łyżka pasty pomidorowej
10 dag oliwek zielonych (bez pestek)
10 dag oliwek czarnych (bez pestek)
250 ml czerwonego wina
cebula
3 ząbki czosnku
pół pęczka zielonej pietruszki
gałązka tymianku
łyżka mąki
5 łyżek oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
50 dag truskawek
10 dag cukru
1 szklanka wina białego półsłodkiego
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
25 dag baraniny z łopatki lub karkówki
25 dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35 dag ryżu
2 łyżki masła
800 ml rosołu
250 ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg jasnych czereśni
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
700 g filetów z soli
700 g surowych liści szpinaku
250 ml białego wytrawnego wina
50 g tartego parmezanu lub podsuszonego oscypka
60 g masła
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sos:
60 g masła
50 g mąki
500 ml mleka
Forma potrawy: Desery
5 żółtek
2 całe jajka
120g cukru pudru
1 szklanka wina marsala