Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg filetów z dorsza
10 dag szynki
500 ml bialego pólwytrawnego wina
4 łyżki oleju
1 łyżka smalcu
2 duże ząbki czosnku
1 duża cebula
2 bakłażany
1 cukinia
3 czerwone papryki
6 pomidorów
2 liście laurowe
sól, pieprz
Forma potrawy: Desery
3 gruszki
1/4 szklanki wody
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki białego wina
bita śmietana i starta czekolada (niekoniecznie)
Forma potrawy: Dania główne
1,2 kg schabu bez kości
100 g migdałów
250 ml wina (malaga)
5 łyżek oleju
2 gałązki zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
40 ml koniaku
10 ml cointreau
10 ml białego wina
Deser brzoskwiniowy z czerwonym winem
Forma potrawy: Desery
50 dag świeżych brzoskwiń lub puszka brzoskwiń
10 dag migdałów
Sos:
kieliszek czerwonego wytrawnego wina (100 ml)
2 żółtka
2 łyżki cukru
Napój nektarowy truskawkowo-jabłkowy
Forma potrawy: Napoje
1 i 1/2 szklanki nektaru truskawkowego
1 i 1/2 szklanki nektaru jabłkowego
1 i 1/2 szklanki wina białego
plasterki cytryny
kostki lodu
lody konsumpcyjne
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
6 pstrągów
6 łyżek oliwy lub oleju
1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 gałązek rozmarynu
sól
pieprz
Do podania:
białe wino
Do przybrania:
cytryna
Forma potrawy: Zapiekane
10 dag startego żółtego sera
1 i 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
6 kromek pszennego chleba
6 łyżek masła
roztarty ząbek czosnku
6 jaj
sól
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki wody z połowa kostki rosołowej
Do podania:
sałata