Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
2 grejpfruty
2 łyżki wina imbirowego
2 łyżki brunatnego cukru
4 kandyzowane wiśnie, przekrojone na połówki
Forma potrawy: Dania główne
1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
szklanka mąki pszennej
4 jajka
15 dag miodu
2 łyżki kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ćwiartka łyżeczki cynamonu
sól
łyżka masła
łyżka bułki tartej do przygotowania formy
Gruszki:
6 gruszek (80 dag) lub 12 połówek gruszek z syropu
łyżka soku z cytryny
łyżka miodu
Krem:
póltorej szklanki mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 łyżki wódki
łyżeczka olejku rumowego
Przybranie:
2 szklanki bitej śmietany
3 łyżki płatków migdałowych lub posiekanych orzechów włoskich
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2,5 szklanki) mąki
5 dag (3 łyki) cukru
6 dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5 dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Pierniki korzenne z polewą miętową
Forma potrawy: Ciasta
35 dag mąki pszennej
35 dag cukru
1/2 kostki masła
2 jajka
12,5 dag czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka zmielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkałtowej
Do przygotowania formy:
2 łyżki margaryny lub papier do pieczenia
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki likieru miętowego
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg chudej cielęciny (w kawałkach lub zmielona)
1,5 kubka ryżu
2 łyżki masła
1 kubek sera mozzarella pokrojonego w kostki
1/4 kubka drobno poszatkowanej cebuli
1 jajko
sól
biały pieprz do smaku
1/3 kubka białego wytrawnego wina lub soku z pomarańczy
1 puszka (700g) moreli (sok wylać)
1/3 kubka poszatkowanej swieżej pietruszki
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
150 g soi (moczonej przez noc)
400 g pieczarek
łyżka oleju
2 marchewki
1 duży seler
1 kalarepka
1 pęczek dymki
1 pietruszka (korzeń)
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka bialego wytrawnego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej papryki
350 ml wywaru z gotowanej soi
1 łyżka mąki ziemniaczanej
sól, pieprz
1 łyżka pokrojonego szczypiorku do przybrania
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g wątroby wieprzowej
800 g schabu karkowego bez kości
200 g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100 ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu
20 g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony