MENU
ZWIŃ MENU

Wybierz składnik

lub wpisz nazwę składnika i wybierz z listy wyżej

Wybrane składniki

Spaghetti z oliwkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

30 dag spaghetti
10 dag zielonych oliwek
4 strąki chili
4 dag czarnych oliwek
4 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól

Ryż smażony z warzywami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30 dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji

Bakłażany smażone

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

60 dag bakłażanów
300 ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz

Knedle z truskawkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

Na ciasto:
30 dag mąki
3 dag masła
około 1 i 1/2 szklanki wody
1 jajko
sól
 
Nadzienie:
50 dag jędrnych truskawek średniej wielkości
4 dag masła lub margaryny do polania
2 dag tartej bułki
6 dag cukru pudru

Selery wiejskim sposobem

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

3 lub 4 selery
2 pory
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
cebula
łyżka mąki
szklanka wody
2-3 liście selera
2 łodygi zielonej pietruszki
liść laurowy
sól
posiekana zielenina
 
Do podania z:
frytkiami lub fasolą

Soczewica gotowana po indyjsku

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

0,5 kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny

Sałata faszerowana po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

6 dużych liści sałaty
2-3 małe bułki
szklanka mleka
15 dag pieczarek
4 łyżki stopionego masła
2 łyżki zieleniny
2 żółtka
sól
łyżka papryki w proszku
roztarty mały ząbek czosnku
pół szklanki gęstej śmietany
pół szklanki rosołu
frytki