MENU
ZWIŃ MENU
Składnik cebula został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Kotlety z fasoli

Forma potrawy: Dania główne

40 dag fasoli
10 dag tartej bułki
5 dag cebuli
2 jaja
8-10 dag tłuszczu
sól, pieprz
zielenina

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Śledzie zapiekane z ziemniakami

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

3 śledzie solone (45 dag)
1 cebula (10 dag)
8 ziemniaków (80 dag)
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka oleju
1 szklanka śmietany
1 jajo
1 łyżka zieleniny
sól

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Zrazy po makowsku

Forma potrawy: Dania główne

80 dag schabu
10 dag pasztetu
5 dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10 dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10 dag ketchupu
10 dag smalcu
8 dag cebuli
1 dag mąki
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Ser zapiekany z pomidorami

Forma potrawy: Zapiekane

1/2 kostki masła lub margaryny
łyżka posiekanej cebuli
1/2 szklanki mąki
2 i 1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
papryka w proszku
2 żółtka
4 łyżki śmietany
szklanka startego żółtego sera
6 pomidorów

Do podania:
makaron

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Sos ziemniaczany

Forma potrawy: Sosy

350 ml wywaru z kości lub mięsa
50 ml śmietany
20 dag ziemniaków
8 dag cebuli
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
natka pietruszki
sól, pieprz

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Zupa dyniowa z jabłkiem

Forma potrawy: Zupy

750 g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50 g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100 ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100 ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200 ml wywaru z cielęciny
200 ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30 g pestek z dyni

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

8 płatów lasagne
500 g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Na sos dyniowy:
400 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15 g masła
150 ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz

Na sos beszamelowy:
20 g masła
1 łyżka mąki
150 ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz

potrawa z cebuli » zobacz przepis

Zrazy staropolskie koronne

Forma potrawy: Dania główne

70 dag wołowiny bez kości
pieprz
15 dag cebuli
2 dag grzybów suszonych
5 dag chleba razowego
4 dag smalcu
sól

Farsz:
15 dag cebuli
5 dag chleba czerstwego
2 dag masła
pieprz, sól

Do podania:
kasza

potrawa z cebuli » zobacz przepis