Zapiekanka ziemniaczana z jajkiem
Forma potrawy: Zapiekane
70 dkg ziemniaków
4 pomidory
4 jajka na twardo
dymka
15 dkg żółtego sera
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Forma potrawy: Zupy
2 torebki ryżu białego (200 g)
25 dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
Forma potrawy: Dania główne
1,5 kg kapusty kiszonej
od 0,5 do 1 kg kapusty zwykłej
0,5 kg chudej wołowiny
0,5 kg chudej wieprzowiny
kg wędliny/kiełbasy (np. tłusta zwyczajna)
2-3 cebule
grzyby suszone
7-10 dag rodzynków
5 gruszek suszonych
10 dag małych suszonych śliwek
sól, pieprz
przyprawa vegeta
majeranek
tymianek
liść laurowy
ziele angielskie
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki
Sałatka makaronowa z sosem paprykowym
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
50 dag makaronu
sól, pieprz, słodka papryka
słoik (ok. 720 ml) łagodnej papryki w zalewie
4-5 obranych ząbków czosnku
1-2 strączki papryki chilli
5 dag migdałów
7 łyżek oliwy
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
Surówka z cebuli i kwaszonych ogórków
Forma potrawy: Sałatki
2-3 cebule
2 kwaszone ogórki
łyżeczka musztardy
2-3 łyżki oleju
sól
koperek