Zobacz wszystkie przepisy z cytryną
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
250 g jabłek kompotowych
1 łyżka soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
60–80 g cukru
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
Forma potrawy: Sałatki
1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50 g orzechów włoskich
1 brzoskwinia
Sos:
250 g majonezu
250 ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
2-3 szklanki ugotowanego ryżu
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 mała cebula
szczypiorek
3 kiwi
2 jabłka
3 łyżki majonezu
3 łyżki śmietany
sól i pieprz
sok cytrynowy
Sałatka z dyni, cukinii lub kabaczka
Forma potrawy: Sałatki
750 g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól
Forma potrawy: Sałatki
1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5 dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
Forma potrawy: Sałatki
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
Sałatka z makaronu, tuńczyka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
250 g makaronu muszelki
200 g tuńczyka w oleju
1 pęczek szczypiorku
1 czerwona słodka papryka
125 g kukurydzy w puszki
sok z cytryny
3-4 łyżki majonezu
czarny mielony pieprz
sól do smaku
koperek lub pietruszka
Forma potrawy: Sałatki
3 kiwi
1 mango
2 banany
1 grejpfrut czerwony
100 g winogron bezpestkowych
4 plastry ananasa z puszki
1 puszka mandarynek
1 puszka litchis (owoc z Chin i Indii)
10 czereśni bez pestek
1 łyżka soku cytrynowego
sok z 2 pomarańcz
1 kawałek imbiru kandyzowanego
75 ml ginu
kilka gałązek świeżej mięty