Forma potrawy: Sałatki
25 dag porów sałatkowych
20 dag kabanosów (lub salami w plasterkach)
15 dag sera żółtego (najlepiej edamskiego)
15-20 dag kukurydzy z puszki
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/2 pęczka natki pietruszki
15 dag jogurtu naturalnego
mały słoiczek majonezu
1-2 łyżki musztardy
1 główka sałaty lodowej
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Forma potrawy: Sałatki
1 avocado (dojrzałe)
pół słoika papryki konserwowej lub 2 pomidory
pół słoiczka czarnych oliwek bez pestek
40 dag pieczonego kurczaka albo szynki (ew. inne mięso)
5 dag sera pleśniowego
kilka orzeszków indyjskich
natka pietruszki
sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z cytryny lub ocet winny
Forma potrawy: Sałatki
1 ugotowany kurczak
1 świeży ananas
2 łodygi selera naciowego
50 g orzechów włoskich
1 brzoskwinia
Sos:
250 g majonezu
250 ml kwaśnej śmietany
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry
Forma potrawy: Sałatki, Kolacje
25 dag makaronu w kokardki
3-4 marchewki
20 dag melona
główka sałaty
10 dag wędzonego schabu
2 łyżki pestek dyni
15 dag jogurtu
2 łyżki majonezu
sok z połowy cytryny
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
125 g ananasa (świeżego lub z puszki)
1 zielona słodka papryka
1 marchewka
150 g strączkowego zielonego groszku z puszki
puszka minikolb kukurydzy
125 g świeżej zielonej fasolki strączkowej
szczypiorek
natka pietruszki
Sos:
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa soku z cytryny
Forma potrawy: Sałatki
200 g filetów śledziowych w zalewie octowej
100 g konserwowych buraków
100 g ogórków konserwowych
2 ziemniaki ugotowane ze skórką (150 g)
2 jabłka
1 mała cebula
50 g majonezu (np. Kieleckiego)
4 łyżki jogurtu
koperek do przybrania