Forma potrawy: Sosy, Przetwory
10 szklanek startego miąższu cukinii, bez skórki i pestek
4 szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki soli
3 szklanki papryki pokrojonej w kostkę
4 szklanki cukru
2 łyżki soli selerowej
2 łyżki maki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki octu
1/2 łyżki gałki muszkatołowej
1/2 łyżki świeżo zmielonego pieprzu
1/2 łyżki zmielonej gorczycy
1/2 łyżki kurkumy
Forma potrawy: Przetwory
1 kg cukinii
0,75 litra wody
30 g soli
10 g cukru
10 g kwasku cytrynowego
kilka gałązek kopru z nasionami
kilka ziaren pieprzu
100 g cebuli
listek laurowy
Chutney z dyni, moreli i rodzynek
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego
Forma potrawy: Przetwory
1 kg papryki
zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu
łyżka soli
4 łyżki curku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
1 kg rydzów
100 g masła
sól
może też być: śmietana
Do podania z:
chlebem
lub grzankami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania
16 mniej więcej jednakowych rydzów średniej wielkości
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżka masla
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Forma potrawy: Dania główne
1 kg ziemniaków
25 dag wędzonej kiełbasy (salami, kabanosy)
2 średnie zielone papryki
3 pomidory
5 cebul
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
5 dag tłustego, wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce smalcu, kminku i słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
Forma potrawy: Zapiekane
10 dag sera gouda lub cheddar
1 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
6 grubych kromek pszennego pieczywa
6 łyżek masła
1 roztarty ząbek czosnku
6 jajek
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki bulionu z kostki
sól
1 łyżeczka mielonej papryki
1/4 łyżeczki gorczycy
Do podania:
sałatka warzywna lub owocowa