Forma potrawy: Dania główne
szklanka ryżu
2 szklanki wrzącej wody
sól
2 jaja
1 i 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oliwy lub oleju
2 szklanki utartego żółtego sera
szklanka drobno posiekanej zielonej pietruszki
1/4 szklanki drobno posiekanych liści selera
posiekana cebula
1/8 łyżeczki roztartej szałwi
pieprz
masło
Smażone ziemniaki z serem i cebulą
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
500 g ziemniaków
cebula
15 dag sera żółtego
sól, pieprz
zielenina
4-6 łyżek masła lub margaryny
Forma potrawy: Przetwory
1 kg grzybów (np. gąski, kozaki, maślaki, podgrzybki, prawdziwki, rydze etc.)
2 łyżki soli
1 duża lub dwie małe cebule
szklanka wody
2 łyżki cukru
szklanka octu 10%
ziele angielskie
liście laurowe
Łosoś w sosie ziołowym po francusku
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
Jeden łosoś o wadze ok. 2 kg
600 g małych pieczarek
2 łyżki masła
sól, pieprz, szczypiorek
Do przybrania:
listki zielonej pietruszki
listki tymianku
Court bouillon:
400 ml białego wytrawnego wina
1 obrana i umyta marchewka
1 duża cebula, obrana i naszpikowana 3 goździkami
1 bouquet garni
sól, pieprz
Sos:
125 ml białego wytrawnego wina
125 ml śmietanki
1 łyżka masła
2 łyżki drobno posiekanej mieszaniny szczypiorku, tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne, Dania na grilla
16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90 g masła
2 ząbki czosnku
50 ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
fasolka szparagowa
ząbek czosnku na 1 słoik
gałązka kopru na 1 słoik
ocet
1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli na każdą szklankę octu
opcjonalnie czerwona papryka
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
kilogram pomidorów
250 g cukru trzcinowego
gruby kawałek imbiru o długości kciuka
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/2 łyżeczki kminu
1/2 łyżeczki soli
Boczniaki w sosie cytrynowo-czosnkowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
600 g boczniaków
6 łyżek oleju
4 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól, pieprz