MENU
ZWIŃ MENU
Składnik pieprz został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Wołowina z owocami

Forma potrawy: Dania główne

1 kg polędwicy wołowej lub rostbefu
1 łyżka oleju do smażenia
1 marchew pokrojona w "kwiatuszki" do przybrania

Marynata:
4 cebulki dymki
3 ząbki czosnku
1 duże jabłko
1 duża gruszka
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sherry
2 łyżki oleju sezamowego
sól, pieprz

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Hache wołowe

Forma potrawy: Dania główne

1200 g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40 dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10 dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Gulasz po mazursku

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny z kością
25 dag włoszczyzny z kapustą
65 dag ziemniaków
20 dag ogórków kwaszonych
2 dag mąki
6 dag tłuszczu
10 dag cebuli
12 dag śmietany
pieprz, sól

Do podania:
chleb

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Klasztorna pieczeń wołowa

Forma potrawy: Dania główne

60 dag wołowiny bez kości
100 ml czerwonego wytrawnego wina
6-8 dag cebuli
15 dag dżemu śliwkowego
2 dag mąki
3 dag migdałów
sól, pieprz
sok z cytryny

Do podania:
ryż

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Paprykarz wołowy

Forma potrawy: Dania główne

50 dag mięsa wołowego
sól, pieprz
papryka
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 łyżka smalcu lub margaryny
1 cebula
1/2 szklanki śmietany

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Zrazy wołowe a la Zagłoba

Forma potrawy: Dania główne

50 dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2 dag mąki
10 dag kiełbasy białej
4 dag chrzanu
1 dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10 dag cebuli
3 dag ketchupu
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki lub kasza

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Sos z czarnych oliwek

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sosy

20 czarnych oliwek bez pestek
60 ml wywaru z drobiu
2 ząbki czosnku
3 filety anchois
kilka posiekanych kaparów
100 ml oliwy
sól
pieprz
3 łyżki octu winnego

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Ryba w jarzynach

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

1,2 kg filetów z dorsza, morszczuka lub halibuta
3-4 łyżki mąki przennej
2 marchewki
1 pietruszka
15 dag selera
10 dag pora
2 cebule
1 szklanka oleju
1 puszka przecieru pomidorowego
kilka gałązek natki pietruszki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka białego pieprzu
1 łyżka soli

potrawa z pieprzu » zobacz przepis