MENU
ZWIŃ MENU
Składnik pieprz został na liście przepisów zaznaczony na zielono

Bób z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje

 
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Sałatka nicejska (z bobem)

Forma potrawy: Sałatki

 
15 dag młodego bobu
2 jajka
papryka
pomidor
ogórek zielony
czarne oliwki
młoda cebula
filety z anchois (niekoniecznie)
zielona pietruszka
 
Sos vinaigrette:
sól
sok cytrynowy
oliwa
czosnek
pieprz
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Cukinia (lub dynia/kabaczek) duszona z ziołami

Forma potrawy: Dania główne


1 kg młodej cukini, kabaczka lub dynii
2 łyżki masła
1 łyżeczka mąki
po 1 łyżce pokrojonych świeżych ziół: zielonej pietruszki szczypiorku, koperku i bazylii
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
 
Do podania:
grzanki

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Ciasta, Dania główne, Kolacje

 
Ciasto:
20 dag masła
jajko
30 dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5 kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15 dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100 ml śmietany
100 ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Przetwór z czereśni na ostro

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory

 
1 kg jasnych czereśni
 
Zalewa:
0,5 szkl. białego wytrawnego wina
0,25 szkl. białego octu winnego
2 łyżki miodu
2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
3 goździki
2 cm kory cynamonowej
6 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 szklanka cukru
0,5 łyżeczki soli
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Cebule nadziewane pieczarkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Inne potrawy

 
4 duże cebule
100 g pieczarek
2 łyżki tartej bułki
3 łyżki masła
200 g bulionu
sól, pieprz
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis

Sałatka włoska z kalafiora

Forma potrawy: Sałatki

 
1 kalafior (0,5 kg)
2-3 pomidory
2-3 łyżki fasolki szparagowej konserwowej
5 dag oliwek bez pestek
1 puszka tuńczyka w oliwie (20 dag)
cukier
sól i pieprz
 
Na sos:
0,5 szklanki majonezu
2-3 łyżki śmietany
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
sól i pieprz
 

potrawa z pieprzu » zobacz przepis