Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg zmielonej wołowiny
1 łyżka przyprawy chilli w proszku
1 duża cebula
1 puszka fasoli czerwonej
2 ząbki czosnku
ew. 1 łyżeczka zmielonego kminku
1 puszka posiekanych pomidorów w zalewie
pieprz
sól
kilka kropel tabasco
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki
30 dag grzybów solonych lub marynowanych
3 kartofle ugotowane w mundurkach
1 cebula
4 pomidory
15 dag korniszonów
3 jaja ugotowane na twardo
1,5 łyżeczki musztardy
2 łyżki oliwy
1/3 łyżeczki cukru
1/3 łyżeczki kminku
łyżka siekanego koperku
łyżka siekanej zielonej pietruszki
sól
pieprz
Kulebiak - pieróg z farszem z kapusty i grzybów
Forma potrawy: Dania główne
2 szklanki mąki pszennej
3 dag drożdży
2 żółtka
8 dag (1/3kostki) masła roślinnego
szczypta soli, szczypta utartej gałki muszkatałowej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Farsz:
5 dag suszonych grzybków
0,5 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
łyżka oleju, 2 jajka
sól, pieprz, kminek
tłuszcz do wysmarowania formy
Forma potrawy: Zupy
1 kg - mięsa wołowego przerośniętego bez kości
10 dag - wędzonej słoniny
0,5 szklanki - papryka mielona
1 łyżeczka kminku
pokrojone w kostkę:
1 - seler
1 - marchewkę
1 - korzeń pietruszki
1 - zieloną papryka
2 - cebule
0,5 szklanki ryż
pomidory z puszki
szklanka kiszonej kapusty
woda
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500 g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku
Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny ( ew. wieprzowiny)
2 łyżki smalcu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 cebule
1 ząbek czosnku
kminek
40 dag marchwi
1 świeża ostra papryka lub suszona suszka + 2 świeże słodkie papryki
40 dag pietruszki
1-2 pomidory
60 dag ziemniaków
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
ćwiartka czerwonego, wytrawnego wina
ew. 4 pieczarki
1 kg karkówki lub schabu
łyżka smalcu lub oleju
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
łyżka kminku
Forma potrawy: Zupy
10 dag grzybów suszonych (prawdziwki lub podgrzyby)
Kilka dość grubych plastrów wędzonego boczku
20 dag wędzonej słoniny
? kg żeberek wieprzowych (surowych, wędzonych lub pieczonych w kminku)
pieprz
sól
kilka ziaren ziela angielskiego
czosnek utarty z solą
1 kg kwaszonej kapusty
1 łyżka stołowa kminku
3 - 4 liście laurowe
4 ugotowane wcześniej ziemniaki