MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, przyprawy zostały zaznaczony na zielono

Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy

Forma potrawy: Zupy

35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
 
Do podania z:
grzanki

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Śledzie z jabłkami na wigilię

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane

1 kg filetów śledziowych
0,5 kg jabłek
2 duże cebule
duża łyżka masła
łyżeczka suszonego tymianku
pół szklanki wody

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Ziemniaki pieczone z jabłkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

6 dużych ziemniaków
po 1 cebuli czerwonej i białej
1 jabłko duże lub 2 mniejsze
5 dag sera żółtego
sól czonskowa
papryka mielona
4-5 orzechów włoskich
natka pietruszki
rozmaryn
kawałek pora
olej

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Sałatka z rzeżuchą

Forma potrawy: Sałatki

1 sałata
4 jajka
strąk czerwonej papryki
strąk żółtej papryki
2 pomidory
pęczek rzodkiewki
garść rzeżuchy
natka pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
sok z cytryny

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Deserowy przysmak jabłkowy

Forma potrawy: Desery, Kolacje

opakowanie serka homogenizowanego
2 szklanki jogurtu
3 jabłka
sok z cytryny
3-4 łyżki cukru

Owoce np.:
truskawki
winogrona
jagody
porzeczki
gruszki
banany
kawałki ananasa
mango
czereśnie
wiśnie
rodzynki
etc.

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Krupnik z kaszy gryczanej

Forma potrawy: Zupy

20 dag kaszy gryczanej
20 dag surowego boczku
włoszczyzna
40 dag ziemniaków
natka pietruszki
sól

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Pstrąg w miodzie zapiekany

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

3 pstrągi
mąka (do obtoczenia pstrąga)
sól
oliwa
masło
miód płynny
migdały
orzechy włoskie, laskowe

Na sos:
1 łyżka masła
sok z 1 pomarańczy
sok z 1/2 cytryny
2-3 łyżki miodu

potrawa z przypraw » zobacz przepis

Ciasto ptysiowe z serem

Forma potrawy: Ciasta, Inne potrawy

150 g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250 ml wody
75 g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200 g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

Do podania:
zielona sałata
wino czerwone

potrawa z przypraw » zobacz przepis